Waarom trimmen

Vaak denken mensen dat het trimmen van een hond een overbodige luxe is of weten niet dat een hond naar een trimsalon kan/moet. Vroeger aten de honden met de pot mee, leefden buiten om het erf te bewaken of werden gefokt voor andere doeleinden. Hun vacht lijkt dan ook totaal niet meer op de vacht van de huidige huishond die we nu hebben. De hedendaagse vacht is het resultaat van kunstmatige selectie. Door de mens gefokte rashonden of kruisingen.

De noodzaak van het trimmen is er bij vrijwel elke hond (ras of geen ras) altijd, zeker als de hond er hinder van ondervindt.

Voor bijna iedere hond  is een regelmatig bezoek aan de trimsalon noodzakelijk. Dagelijkse vacht verzorging is voor sommige vachttypes genoeg, maar lang niet voor allemaal. Sommige vachttypes hebben zo nu en dan ‘groot onderhoud’ nodig, het zogenaamde trimmen.

Trimmen is de verzamelnaam voor de verschillende vacht behandel methoden en –technieken, zoals plukken, scheren, knippen, borstelen, ontklitten en ontwollen. Tegenwoordig zijn er veel langharige rassen. Als deze niet worden onderhouden, komt de vacht vol te zitten met dood haar en gaat het klitten. Met als gevolg dat de huid niet meer kan ademen en de hond  ontzettende jeuk krijgt onder de klitten. Hij gaat krabben en bijten, waardoor de huid beschadigd raakt, met alle gevolgen van dien.

Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Met een goede trimbeurt kan al het losse en dode haar echter worden verwijderd. Denk overigens niet dat trimmen onnatuurlijk is, er komen gewoonweg geen langharige honden in de natuur voor.

Het is verstandig om een pup te laten kennismaken met de trimsalon vanaf een leeftijd van een week of 9. (nadat de pup volledig is ingeënt) Even een klein kennismakingsbezoekje met de trimsalon om te ervaren wat er zo’n beetje gebeurt.

Reacties zijn gesloten.